Το Δεσποτάτο της Ηπείρου.

Το 1204 καταλύεται η Βυζαντινή Αυτοκρατορία από τους Σταυροφόρους (η Κωνσταντινούπολη περνάει στους Φράγκους).

Το 1205 ο Μιχαήλ Άγγελος ιδρύει το Δεσποτάτο της Ηπείρου (ανεξάρτητη διοικητική ενότητα) με πρωτεύουσα την Άρτα και με υπηκόους Έλληνες, Σλάβους, Αλβανούς και άλλους.

Τον Μιχαήλ διαδέχεται ο ετεροθαλής αδερφός του Θεόδωρος Κομνηνός Δούκας, ο οποίος με την υπέρμετρη φιλοδοξία που τον διακατείχε, κατέλαβε το 1224 τη Θεσσαλονίκη.

Όταν επιχείρησε όμως να εισβάλλει σε βουλγαρικό έδαφος συνελήφθη από τον τσάρο Ιωάννη Ασάν.

Ακολουθεί υποταγή στους Βουλγάρους το 1230 και το 1236 επανιδρύεται το Δεσποτάτο της Ηπείρου από τον Μιχαήλ Άγγελο τον Β', που ήταν ανεψιός του Θεόδωρου. Το Δεσποτάτο μετά την επανίδρυση του επιζεί 100 χρόνια.

Κατά την διάρκεια του 13ου και 14ου αιώνα οι δεσπότες κυριάρχησαν στην Ήπειρο, τη Δυτική Μακεδονία και τη Θεσσαλία.

Το 1318 ο κόμης της Κεφαλληνίας Ν. Ορσίνι, αφού σκότωσε το θείο του Μιχαήλ Δούκα, χρήστηκε Δεσπότης της Ηπείρου. Οι Ιταλοί κυριάρχησαν ως το 1337.

Το Δεσποτάτο διαλύθηκε από τον Αυτοκράτορα Ανδρόνικο Γ' Παλαιολόγο και η Ήπειρος πέρασε ξανά το 1337 στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία ως το 1348.

Από το 1349 - 1431 έχουμε την περίοδο των μεγάλων ανταγωνισμών μεταξύ Φράγκων, Βενετσιάνων, Αλβανών, Σέρβων.

Το 1359 Σέρβοι δεσπότες ανέλαβαν την πόλη των Ιωαννίνων και Αλβανοί την Άρτα. Τελικά κυριάρχησαν οι Τούρκοι το 1431.

Τα Γιάννενα υπήρξαν εξέχουσα πόλη του Δεσποτάτου και με την επανένταξή του στη Βυζαντινή αυτοκρατορία, ο Ανδρόνικος ο Β' έδωσε από το 1319 σοβαρά προνόμια οικονομικά, διοικητικά και εκκλησιαστικά που έφεραν σε μεγάλη ακμή την πόλη.

Η ακμή αυτή διατηρήθηκε και κατά την ηγεμονία των Τόκκο, Θ. Πρελούμπο (στον οποίο οφειλονται κάποια οχυρωματικά έργα της πόλης, π.χ. ο «πύργος του Θωμά» στο κάστρο) και Μπουοντελμόντι.

Όλα τα προνόμια (συν τα προνόμια του Σινάν πασά) καταργήθηκαν μετά την επανάσταση του Διονυσίου Φιλοσόφου (1611) και οι Γιαννιώτες εκδιώκονται από το κάστρο και καταστρέφονται οι εκκλησίες τους. Γρήγορα όμως αναπτύχθηκε η πόλη έξω από το κάστρο.

Νέα οικονομική άνθηση: Προξενεία μεγάλων κρατών, επισκέψεις του Λόρδου Βύρωνος και άλλων και πνευματική ώθηση από τις πολλές σχολές : μονή Φιλανθρωπινών, Ζωσιμαδών, Γκιούμα, Επιφανίου, Μαρούτση) με διδάσκοντες μεγάλους διδασκάλους του γένους (Βησσαρίωνα, Μακρή, Ε. Βούλγαρη, Ανθρακίτη, Α. Ψαλίδα κ.α.).
 


Επικοινωνία : karipidis@e-istoria.com
 

Η Ηλεκτρονική Ιστορία της Ελλάδος

copyright 2009 e-istoria.com