ΚΡΗΤΗ


 

ΓΕΝΙΚΑ

Εντούτοις, παρ’ όλο που το χορευτικό ρεπερτόριο των Κρητών είναι πλούσιο, χοροί όπως ο απανωμερίτης, το μικρό μικράκι, ο αγκαλιαστός, ο ζερβόδεξος, ο πριμνιανός, έχουν παραμεριστεί λόγω της εξέλιξης. Διατηρούνται όμως και χορεύονται οι παρακάτω χοροί. Σούστα, συρτός, πεντοζάλης, σιγανός και καστρινός ή μαλεβιζιώτης ή πηδηχτός.

 Παρ’ όλο που όλοι οι κρητικοί χοροί χορεύονται σ’ ολόκληρο το νησί, ύπάρχει μια άγραφη παράδοση που τους κατατάσσει κατά επαρχίες. Έτσι ο συρτός θεωρείται χορός της Δ. Κρήτης (Ν.Χανίων), η σούστα της Κεντρικής  και Δυτικής (Ν. Ρεθύμνου, Ν Ηρακλείου, ο μαλεβιζιώτης της Κεντρικής (Ν.Ηρακλείου) και ο πεντοζάλης της Ανατολικής Κρήτης(Ν. Λασιθίου).

Ο πιο διαδεδομένος χορός του νησιού είναι ο συρτός, ή χανιώτικος, ή χανιώτης. Συχνά του δίνουν κι άλλους χαρακτηρισμούς, εννοώντας τις ιδιόμορφες τοπικές μελωδίες της κάθε περιοχής με ασήμαντες κινητικές διαφορές και πάντα τονισμένες στον ίδιο δίσημο ρυθμό.

 

 

 

Πεντοζάλι

Το Πεντοζάλι (ή πεντοζάλης, όπως αναφέρεται λανθασμένα σε μερικές περιπτώσεις) ανήκει στην κατηγορία των πηδηχτών χορών και χορεύεται σ’ όλη την Κρήτη, ενώ έχει τις ρίζες του στα Σφακιά του νομού Χανίων. Χορεύεται μόνο από άνδρες και γι’ αυτό τον αποκαλούν «αντρίστικο» χορό. Τον χορεύουν σε μικρές ομάδες, πιασμένοι σφιχτά από τους ώμους, με πεταχτούς διασκελισμούς και συνεχόμενες εναλλαγές. Το ύφος του θυμίζει απομεινάρια πανάρχαιας μορφής πολεμικού χορού, άποψη που ενισχύεται από την παρατήρηση ότι μέχρι πριν από λίγα χρόνια χορευόταν από άνδρες οπλισμένους. Ο γρήγορος πεντοζάλης δεν συνοδεύεται από μαντινάδες. Η προτίμηση όμως της κοινότητας γι’ αυτόν, οδήγησε στη δημιουργία αρκετών δίστιχων που αναφέρονται στο χορό:

«Άλλο χορό δεν  ’ρέγουμαι, ωσάν τον Πεντοζάλη

που πάει τρία ζάλα εμπρός και δυό γιαγέρνει πάλι.»

Ο χορός αποτελείται από οκτώ βήματα που εκτελούνται ως εξής15:

1: Το αριστερό πόδι έρχεται σε προεκβολή προς το κέντρο με δύναμη στα δάχτυλα και με το γόνατο ελαφρά λυγισμένο. 2:  Το δεξί πόδι λυγισμένο ελαφρά πίσω, έρχεται μπροστά και αγγίζει με την καμάρα του λίγο ψηλότερα από τη φτέρνα του αριστερού. 3:  Το δεξί πόδι πατά πίσω στη θέση του, ενώ συγχρόνως το αριστερό υψώνεται ελαφρά, λυγισμένο μπροστά. :  Το αριστερό πόδι εκτελεί βήμα αριστερά και λίγο πίσω, με δύναμη στα δάκτυλά του που στρέφουν αριστερά. :  Το δεξί πόδι, βήμα αριστερά στα δάκτυλά του, στραμμένα αριστερά. Συγχρόνως το αριστερό πόδι ανασηκώνεται ελαφρά λυγισμένο πίσω.

5:  Το αριστερό πατά πάλι στη θέση του. : Το δεξί βήμα δεξιά και λίγο πίσω στα δάκτυλα, που στρέφουν προς το κέντρο. :  Το αριστερό πόδι βήμα δεξιά στα δάκτυλά του που στρέφουν προς το κέντρο.. Συγχρόνως το δεξί πόδι ανασηκώνεται ελαφρά λυγισμένο πίσω. 7:  Το δεξί πόδι πατά πάλι στη θέση του. 8: Αναπήδηση στο δεξί με άρση του αριστερού μπροστά λυγισμένου.

Το μέτωπο είναι στραμμένο  αριστερά στα βήματα 4 και 5, δεξιά στα βήματα 6 και 7, ενώ προς το κέντρο κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των υπόλοιπων βημάτων.

 

 

 

Μαλεβιζιώτης

 Ο Μαλεβιζιώτης ή Μαλεβιζιώτικος ή Καστρινός, ή πηδηχτός είναι ο γρηγορότερος και ζωηρότερος χορός της Κρήτης. Παρουσιάζει μια ξεχωριστή ιδιομορφία στα πηδήματα, στις πηδηχτές κοφτές πλαγιαστές φιγούρες και στις εντυπωσιακές όρτσες, δηλαδή τις αυτοσχέδιες κινητικές δημιουργίες του πρωτοχορευτή. Προκειμένου να εκτελέσει τις φιγούρες αυτές, τα 8 από τα 16 βήματα του χορού μπορεί να γίνουν κι επιτόπου. Ο χορός διαφοροποιείται από τις ορεινές στις καμπίσιες περιοχές. Σήμερα ο μελεβιζιώτης βρίσκεται στην πρώτη θέση του χορευτικού ρεπερτορίου των Κρητικών και χορεύεται κυρίως από άνδρες, χωρίς όμως να αποκλείεται και η δυναμική παρουσία των χορευτριών. Τοπικές μαρτυρίες τον φέρνουν ως κατάλοιπο του αρχαίου πολεμικού Ορσίτη ή άλλου πολεμικού χορού που παριστά τις περιπέτειες της μάχης και της προσπάθειες κατάληψης ή άμυνας του Κάστρου (Ηρακλείου).

Κινητική ανάλυση:

Βήματα προς το κέντρο:

1: Το δεξί πόδι μ’ ένα πηδηματάκι πατάει προς το κέντρο του κύκλου.  2: Το αριστερό περνάει μπροστά από το δεξί και πατάει προς το κέντρο. 3: Το δεξί έρχεται και πατάει κοντά στη φτέρνα του αριστερού. 4: Το αριστερό πόδι πατάει προς τα εμπρός. 5: Το  δεξί πόδι περνάει μπροστά από το αριστερό και πατάει προς το κέντρο. 6:  Το αριστερό πόδι πατάει κοντά στη φτέρνα του δεξιού. 7:  Το δεξί πόδι πατάει προς τα εμπρός. 8: Κάνουμε μια αναπήδηση πάνω στο δεξί πόδι, με ταυτόχρονη άρση του αριστερού ποδιού προς το κέντρο του κύκλου ελαφρά λυγισμένο στο γόνατο.

Βήματα προς τα πίσω

1: Το αριστερό πόδι μ’ ένα πηδηματάκι πατάει προς τα πίσω. 2: Το δεξί πόδι πατάει πίσω από το αριστερό. 3: Το αριστερό πόδι έρχεται κα πατάει κοντά στο δεξί. 4:  Το δεξί πατάει προς τα πίσω. 5:  Το αριστερό πόδι πατάει πίσω από το δεξί. 6:  Το δεξί πόδι έρχεται και πατάει κοντά στο αριστερό. 7:  Το αριστερό πόδι πατάει προς τα πίσω. 8:  Αναπήδηση στο αριστερό πόδι, με άρση του δεξιού προς το κέντρο, ελαφρά λυγισμένο στο γόνατο.

 

Συρτός

 Ο πιο διαδεδομένος χορός του νησιού είναι ο χανιώτικος  ή χανιώτης ή απλά συρτός. Συχνά του δίνουν διάφορους άλλους χαρακτηρισμούς όπως κισσαμίτικος, σελινιώτικος, ρεθυμνιώτικος μεσσαρίτικος κλπ εννοώντας τις ιδιόμορφες τοπικές μελωδίες, κάθε αντίστοιχης περιοχής. ο χορός είναι ήρεμος και παραλλάζει ανάλογα με τη διάθεση της συντροφιάς ή του οργανοπαίκτη. Χορεύεται σε ανοικτό κύκλο από άνδρες και γυναίκες με συχνές αντιστροφικές κινήσεις και «γυροστριψίματα». Στην Κρήτη τον λένε και χορό της αγάπης επειδή αποδίδεται με χάρη και «λεπτοφιγουράτη μελαγχολία».

1: Το αριστερό σηκώνεται λίγο και χτυπάει με τα δάχτυλα πολύ ελαφρά το έδαφος και έρχεται σε άρση μπροστά.

2:  Κάνοντας κυκλική κίνηση προς τα αριστερά και κατόπιν πίσω, έρχεται το αριστερό και πατάει πίσω και δεξιά από το δεξί.

3:  Το δεξί πατάει δεξιά και λίγο πίσω, κοντά στο αριστερό.

4:  Το αριστερό έρχεται μπροστά από το δεξί και πατάει προς τη φορά, ενώ το δεξί  σήκώνεται λίγο από το έδαφος, ελαφρά λυγισμένο. Το σώμα στρέφει λίγο δεξιά.

5:  Το δεξί πατάει πίσω στη θέση του.

7: Το δεξί πόδι έρχεται μπροστά από το αριστερό και πατάει προς τα αριστερά, ενώ συγχρόνως σηκώνεται από το έδαφος το αριστερό πόδι, ελαφρά λυγισμένο και στρίβουμε λίγο προς τ’ αριστερά.

8:  Το αριστερό πατάει πίσω στη θέση του.

9:  Το δεξί πατάει προς τη φορά με μέτωπο προς το κέντρο του κύκλου.

10: Το αριστερό πάνω από το δεξί και πατάει προς τη φορά.

11-12: Με μέτωπο προς το κέντρο του κύκλου, έρχεται το δεξί δίπλα στο αριστερό και πατάει στην προσοχή. Πριν πατήσει στο έδαφος, το δεξί πόδι μπορεί να κάνει μια μικρή κυκλική κίνηση, αφού χτυπήσει πρώτα με τα δάχτυλα του αριστερού ποδιού.

 

 

 

Σούστα

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η Σούστα είναι ο πιο σύνθετος χορογραφικός χορός του νησιού. Πηδηχτή και γρήγορη, ξεφεύγει από τη σχηματική των υπόλοιπων χορών, με θεαματικούς σχηματικούς συνδυασμούς και χορευτικές μεταλλάξεις. Ξεκινά ως κυκλικός χορός και μετασχηματίζεται σε αντικριστές σειρές ανδρών και γυναικών (Ρέθυμνο), ή χορεύεται ομαδικά σε ζευγάρια, χωρίς πειθαρχημένη μορφή (Ηράκλειο, Λασίθι). Θεωρείται μορφή αρχαίου πολεμικού χορού, που διατηρήθηκε ως τη νεότερη εποχή και μεταπλάστηκε σε συγγενικές μορφές. Καθοριστικό ρόλο έπαιξε η παρουσία της χορεύτριας, που διαμόρφωσε τον αρχικό χαρακτήρα του χορού και τον πολιτογράφησε σε χορό της αγάπης και του έρωτα.16

Ο χορός αποτελείται από ένα σύνολο χορευτικών σχημάτων κατά τα οποία το σώμα κάνει συνεχείς αναπάλσεις, σαν να σπρώχνεται συνεχώς  από κάποιο ελατήριο, εξ ου και το όνομα ΣΟΥΣΤΑ. Τα σχήματα αυτά κατανέμονται σε Πρώτο και Δεύτερο Μέρος. Ο χορός αποτελείται από ζευγάρια και ανδρών και γυναικών και οι χορευτές τοποθετούνται εναλλάξ σε παράταξη δύο ζυγών, με τον ένα ζυγό απέναντι από τον άλλο σε απόσταση 8 μέτρων περίπου. Οι χορευτές έχουν τις χορεύτριες στα δεξιά τους. Ξεκινάμε με μικρή ανύψωση των φτερνών και τα γόνατα ελαφρώς λυγισμένα. Τα χέρια πίσω στη μέση, στο ύψος των νεφρών.

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ

Στο μέρος αυτό περισσότερο εμφανής είναι ο ρόλος της πρωτοχορεύτριας και περιλαμβάνει τα παρακάτω σχήματα:

Σχήμα 1

Χορευτές και χορεύτριες εκτελούν επί τόπου 24 σημειωτά βήματα, στηριγμένοι στα δάκτυλα, σε ρυθμό καλαματιανού. Συγχρόνως γίνεται το σουστάρισμα και οι χορευτές στρέφουν το κεφάλι πότε αριστερά και πότε δεξιά χαμογελώντας στους διπλανούς τους.

Σχήμα 2

Στη συνέχεια γίνονται 4 ψαλιδάκια, με 3 βήματα το καθένα εκ των οποίων: 1: Πηδάμε στο ένα πόδι και μετατοπίζουμε το βάρος στο άλλο που στηρίζεται στα δάχτυλα, ενώ το πρώτο πόδι έρχεται λυγισμένο ελαφρά εμπρός και πάνω με την καμάρα στραμμένη μάλλον προς τα πάνω.2: Στη συνέχεια το πρώτο πόδι επανέρχεται στη θέση του.3: Το δεύτερο πόδι ανασηκώνεται ελαφρώς και πατά στη θέση του.

Σχήμα 3

Στη συνέχεια γίνονται 12 βήματα σ τ α υ ρ ω τ ά, δεξιά και αριστερά, εναλλάξ ως εξής:

1: Το δεξί μικρό βήμα δεξιά, με τα δάκτυλα προς τα έξω. Το αριστερό σηκώνεται στα δάκτυλα.

2: Το αριστερό βήμα δεξιά, σταυρωτά μπροστά από το δεξί. Το δεξί σηκώνεται ελαφρά λυγισμένο πίσω.

3: Το δεξί πατά πάλι στη θέση του και ανασηκώνεται από το έδαφος το αριστερό. Μέτωπο δεξιά.

4: Το αριστερό βήμα αριστερά και πατά με τα δάχτυλα στραμμένα προς τα έξω. Το δεξί ανασηκώνεται στα δάχτυλα

5: Το δεξί βήμα αριστερά, σταυρωτά μπροστά από το αριστερό. Το δεξί σηκώνεται ελαφρά λυγισμένο πίσω.

6: Το αριστερό πατά πάλι στη θέση του και ανασηκώνεται από το έδαφος το δεξί.

Τα βήματα αυτά επαναλαμβάνονται μέχρι να γίνουν 12 και κατά την εκτέλεσή τους το σώμα εκτελεί πλήρεις κλίσεις δεξιά – αριστερά.

Σχήμα 4

Στη συνέχεια οι ζυγοί κάνουν «επίσκεψη» με 24 βήματα βήματα μπρος και πίσω με τον εξής τρόπο:

Και οι δύο ζυγοί ταυτόχρονα και ζυγημένοι συνεχώς προχωρούν εμπρός με ρυθμικά βήματα, ούτως ώστε στο 9ο βήμα να απέχουν μεταξύ τους 1 μέτρο. Στο 10ο κάθε χορευτής ενώνει το αριστερό πόδι στο δεξιό του, ενώ ταυτόχρονα κινεί ελαφριά το κεφάλι εμπρός χαιρετώντας τον απέναντί του. Εκτελεί στη συνέχεια το 11ο + 12ο  επιτόπου και στη συνέχεια με 12 ρυθμικά βήματα προς τα πίσω επανέρχεται με την πλάτη στην αρχική του θέση.

Σχήμα 5

Στη συνέχεια οι χορεύτριες και των δύο ζυγών κάνουν α λ λ α γ ή θέσεων με 24 βήματα:

Ξεκινούν από τις θέσεις τους ταυτόχρονα και ζυγημένες διαρκώς, προχωρούν με ρυθμικά βήματα εμπρός και λίγο αριστερά έτσι ώστε στο 9ο βήμα να βρίσκονται στο μέσον του χώρου που χωρίζει τους δύο ζυγούς, αντιμέτωπες με τις απέναντι χορεύτριες και κοντά τους.  Στο 10ο με βήμα μπροστά με το αριστερό τους πόδι κάνουν μεταβολή από τα αριστερά προς τα δεξιά και αλλάζουν τις θέσεις τους κάνοντας επιτόπου τα βήματα 11+12.

Στη συνέχεια με 12 ρυθμικά  βήματα προς τα πίσω και λίγο δεξιά τους προχωρούν με την πλάτη προς τις νέες τους θέσεις και κατά το 10ο – 12ο κάνουν κλίση αριστερά. Συγχρόνως οι χορευτές κάνουν και αυτοί 24 σημειωτά βήματα ρυθμικά, τα μεν πρώτα 12 με το ίδιο αρχικό μέτωπο , τα δε δεύτερα 12 με κλίση δεξιά τους, για να υποδεχτούν τις νέες χορεύτριες.

Σχήμα 6

Από τη νέα τους θέση οι χορευτές και οι χορεύτριες εκτελούν 12 σταυρωτά βήματα όπως στο σχήμα 3. Στο 12ο βήμα πλησιάζουν και φέρνουν σε ελαφρά επαφή τους δεξιούς τους ώμους.

Σχήμα 7

Από τη θέση της ελαφράς επαφής των ώμων, όλα τα ζευγάρια κάνουν κύκλο από αριστερά προς τα δεξιά, με 12 βήματα προς το τέλος των οποίων απομακρύνονται και ξανάρχονται στη θέση τους.

Σχήμα 8

Γίνεται κα πάλι αλλαγή όπως στο σχήμα 5 και επανέρχονται στη θέση τους οι αρχικές χορεύτριες.

Σχήμα 9

Επαναλαμβάνονται τα ψαλιδάκια του 2ου σχήματος.

Σχήμα 10

Γίνεται κύκλος όπως και στο σχήμα 7 και οι χορευτές επανέρχονται στο αρχικό μέτωπο του χορού.

Σχήμα 11

Από την αρχική παράταξη οι χορευτές και οι χορεύτριες εκτελούν συγχρόνως ένα γ έ λ α σ μ α με 24 βήματα ως εξής:Όλα τα ζευγάρια και των δύο ζυγών ξεκινάνε ταυτόχρονα και ζυγημένα διαρκώς, προχωρούν εμπρός με 12 μικρά και ρυθμικά βήματα. Συγχρόνως με την εκκίνηση, φέρνουν και τα χέρια τους σε χαλαρή πρόταση με τους αγκώνες ελαφρά λυγισμένους προς τα έξω, με τα δάχτυλα επίσης ελαφρά λυγισμένα κα τις παλάμες στραμμένες λίγο προς τα πάνω, υποκρινόμενοι ότι προτίθενται να χαιρετίσουν τους απέναντί τους. Μετά το 9ο βήμα (δεξί πόδι) αφού έχουν πια πλησιάσει, κάνουν ένα μεγάλο βήμα (το 10ο) του αριστερού ποδιού εμπρός και λίγο δεξιά, κάνουν μια περιστροφή από αριστερά προς τα δεξιά, την οποία ολοκληρώνουν με δύο επί τόπου βήματα με το αριστερό και το δεξί πόδι (11ο+12ο). Συγχρόνως κινούν και τα χέρια τους γρήγορα και τα φέρνουν πάνω, πλάγια και πίσω, στην αρχική τους θέση, στο 12ο βήμα. Στη συνέχεια με 12 ρυθμικά βήματα προς τα πίσω επανέρχονται με την πλάτη στις αρχικές τους θέσεις.

 Σχήμα 12

Ακολούθως εκτελούν χ α ι ρ ε τ ι σ μ ό με 24 βήματα ως εξής:

Οι χορευτές και οι χορεύτριες και των δύο ζυγών ξεκινάνε ταυτόχρονα και προχωρούνε προς τα εμπρός, όπως και στο προηγούμενο σχήμα, με 12 ρυθμικά βήματα. Στο 8ο όμως συνδέουν με τις παλάμες τους τα χέρια τους με τους απέναντι χορευτές και κάνουν ζευγάρια. Έτσι συνδεδεμένοι κάνουν με τα υπόλοιπα τέσσερα βήματα (9-12), μια πλήρη στροφή, κινούμενοι από αριστερά προς τα δεξιά, με τη συμπλήρωση της οποία αποσυνδέουν τα χέρια τους και τα επαναφέρουν γρήγορα στην αρχική τους θέση. Στη συνέχεια με 12 ρυθμικά βήματα προς τα πίσω επανέρχονται με την πλάτη στις αρχικές τους θέσεις.

Σχήμα 13

Εν συνεχεία εκτελούν χαιρετισμό α γ κ α ζ έ, με 24 βήματα ως εξής:

Προχωρούν μπροστά χορεύοντας όπως και στα δύο προηγούμενα σχήματα. Τώρα όωμς έχουν φέρει μπροστά μόνο το δεξί τους χέρι, ενώ το αριστερό παραμένει πίσω στη θέση του. Στο 8ο βήμα συνδέουν το δεξί τους χέρι με το δεξί των απέναντί τους, με αγκίστρωση των αγκώνων τους κι έτσι αγκαζέ εκτελούν κύκλο δεξιά με τα υπόλοιπα τέσσερα βήματα. Στο 12ο λύνουν τη λαβή και επαναφέρουν το χέρι στην αρχική του θέση. Στη συνέχεια με 12 ρυθμικά βήματα προς τα πίσω επανέρχονται με την πλάτη στις αρχικές τους θέσεις.

ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ

Στο μέρος αυτό είναι περισσότερο εμφανής ο ρόλος του χορευτή, περιλαμβάνοντας τα παρακάτω σχήματα:

Σχήμα 1

Οι χορευτές και των δύο ζυγών αποχωρίζονται από τις χορεύτριες με 24 βήματα ως εξής:

Ταυτοχρόνως ξεκινούν από τις θέσεις τους οι χορευτές και των δύο ζυγών και με 4 ρυθμικά βήματα προχωρούν μπροστά. Εκτελούν μεταβολή από αριστερά προς τα δεξιά κατά τα βήματα 4-6  και με τα υπόλοιπα έξι βήματα, έρχονται απέναντι από τις χορεύτριές τους, σε  απόσταση γύρω στα 3 μέτρα. Οι μέχρι τώρα δύο ζυγοί γίνονται τέσσερις. Οι χορευτές κατέχουν τους κεντρικούς ζυγούς και έχουν τα νώτα τους στραμμένα προς το κέντρο και το πρόσωπο προς το πρόσωπο των απέναντι χορευτριών τους. Συγχρόνως οι χορεύτριες εκτελούν επί τόπου 12 σημειωτά βήματα κι έρχονται σε ευθεία γραμμή με τ τις χορεύτριες του απέναντι ζυγού. Στη συνέχεια όλοι μαζί κάνουν σ’ αυτές τις θέσεις άλλα 12 σημειωτά βήματα.

Σχήμα 2 : Γίνεται εναλλαγή όπως στο Σχ.2 του Πρώτου Μέρους.

Σχήμα 3 : Γίνονται 12 σταυρωτά βήματα όπως στο Σχ.3 του Πρώτου Μέρους

Σχήμα 4 : Γίνεται «επίσκεψη» όπως στο Σχ.4 του Πρώτου μέρους.

Σχήμα 5: Στη συνέχεια όλοι μαζί, χορευτές και χορεύτριες, με 12 βήματα μπροστά και μεταβολή (στα βήματα 10-12), αλλάζουν τις θέσεις τους. Επιστρέφουν δε στις νέες τους θέσεις με 12 ρυθμικά βήματα, που εκτελούνται με την πλάτη. Τώρα τους κεντρικούς ζυγούς κατέχουν οι χορεύτριες, οι οποίες έχουν το πρόσωπό τους στραμμένο προς τους απέναντί τους χορευτές που κατέχουν τους ακρινούς ζυγούς.

Σχήμα 6 : Γίνονται 12 σταυρωτά βήματα όπως στο Σχ. 3 του Πρώτου Μέρους

Σχήμα 7: Στη συνέχεια όλοι εκτελούν χαιρετισμό με 24 βήματα (12 μπροστά και 12 πίσω).όπως το Σχήμα 12 του Πρώτου Μέρους.

Σχήμα 8 :

Στο σχήμα αυτό οι χορεύτριες εκτελούν στροφή κάτω από το χέρι των χορευτών και κατόπιν αποχωρούν όλοι ομαδικά. Όλα αυτά εκτελούνται με 24 βήματα, ως εξής:

Οι χορεύτριες και οι χορευτές ταυτοχρόνως προχωρούν προς τα μπροστά (ο ένας προς τον άλλο) με 6 ρυθμικά βήματα. Οι χορευτές τεντώνουν σε χαλαρή πρόταση το αριστερό τους μόνο χέρι, οι χορεύτριες τείνουν το δεξί. Στο 6 βήμα, οι χορευτές παύουν να προχωρούν και εκτελούν επί τόπου άλλα 6 ρυθμικά βήματα (7ο-12ο) . Οι χορεύτριες στο 6ο βήμα στηρίζουν την διξιά τους παλάμη στην αριστερή παλάμη των χορευτών τους και στηριζόμενες κατ’ αυτόν τον τρόπο, εκτελούν στην συνέχεια κάτω από τοα αριστερό χέρι των χορευτών, στροφή από τα αριστερά προς τα δεξιά με άλλα 6 βήματα, κι έρχονται στο τέλος στο δεξί πλάι του χορευτή τους. Στο 11ο λύνουν τη λαβή και φέρουν το χέρι τους πίσω στη θέση του, ενώ ταυτοχρόνως με το αριστερό παίρνουν αγκαζέ τον χορευτή τους από τον δεξιό αγκώνα. Από τη θέση αυτή, συνδεμένοι αγκαζέ, εκτελούν όλοι 12 βήματα προς τα πίσω και αποχωρούν.

Αυτό το όγδοο σχήμα λέγεται και πιρουέτα και αποτελεί το τέλος του χορού.

 

 

 


Επικοινωνία : karipidis@e-istoria.com
 

Η Ηλεκτρονική Ιστορία της Ελλάδος

copyright 2009 e-istoria.com